W życiu liczy się tylko MIŁOŚĆ

Temat: *WRZESIEŃ 2009*
hej dziewczyny ja znow z problemem niestety wiem ze ktores z wam mialy problemy z leukocytem w moczu juz dobrze nie pamietam ale chyba ADA25 ja niestety wczoraj odebralam wyniki moczu i mialam juz leukocytow 75 i chcialam sie spytac czy objawem tez zapalenia pecherza jest pobolewajacy brzuch??? martwie ze cos jest nie tak do lekarza ide dopiero w poniedzialek dzwonilam do...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=60899



Temat: LIPIEC 2007 :)
Witajcie, ja dzisiaj smutna odebrałam wyniki - mocz fatalny, liczne bakterie, białako, leukocyty, bilirubina i jakieś inne co nie mogę sie rozczytac. Mam nadzuieje, że to nie zatrucie, jeszcze to ciśnienie miałam ostatnio podwyższone, ale dzisiaj mierzyłam 109/75 czyli jak na mnie to w normie. Nie wiem, wieczorem mam wizyte. Ale jestem wystraszona.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=39289


Temat: ***LISTOPAD 2008***
... na czczo 75,po godz 88 mg/dl w normie.W moczu wyszły jakieś ciała ketonowe,trochę leukocytów.W krwi hematokryt i krwinki czerwone trochę poniżej dolnej normy.Zobaczymy co gin w nast tyg powie. Poprać nie...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=51526


Temat: wrześnióweczki 2008
dziś odebrałam wyniki badań krwi i moczu . przy ostatnich badaniach krwi wyszło ze mam anemię i przepisał mi żelazo. czy znacie się na badaniach moczu i krwi ?? w moczu mam ciała ketynowe 1+ ( wartość referowana ujemny) w krwi leukocyty 11,29 (4,0 -10,0) neutrocyty 8,57 (1,9 - 8,0) %neutrocytów 75,9 (36,0-68,0) % limfocytów 17,2 (18,0 -51,0)
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=50583


Temat: STYCZEŃ 2010:))))
HEJ ja jeszcze mam kompa ale sie non stop cos zawiesza bylam dzisiaj odebrac wyniki no i mam chyba zapalenie pecherza bo mam w moczu 75 leukocytow juz zadzwonilam do mojego...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=61719


Temat: STYCZEŃ 2007
... i tak teraz muszę zrobić 75 gr.A picie tego jest obrzydliwe.A i jakoś dużo mam w moczu leukocytów 4-9.Norma jest do 5.JAK u WAS?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=32755


Temat: do lekarek i nie tylko - potrzebuję opinii doświadczonych ma
12.0) leukocyty 16.7 (5.5- 15.5) limfocyty 3.7 (1.2-3.5) limfocyty 22.0 (20-48 ) Inne ( eo, bazo, mono) 1.8 (0.1-1.0) Inne (eo, bazo, mono) 11 (2-10) Neutrofile 11.2 (1.4-7.0) Neutrofile 67.0 (42-80) Mocz jest całkowicie ok, więc nie przepisuję Jak widac nie są to tragiczne wyniki, wskazują na lekką niedokrwistość i anemię. Dzwoniłam do lekarza z Litewskiej, który badał nas w sobotę. Powiedzial,...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=39959


Temat: LIPCOWE JUBILEUSZOWE TRUSKAWKI cz. 10!!!
ja jesszcze mam neta no ale kompa mi sie co jakis zaiwesza dzisiaj odebralam wyniki moczu no i nie sa zadawalajace mam leukocyty w moczu az 75 zawdzwonialm do mojego gina...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=59142


Temat: LIPIEC 2008
dobre 115/75 w gabinecie, obrzęków brak cyd
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=49652


Temat: wyniki morfologii
witam serdecznie! jestem tutaj nowa i nie wiem czy dobrze trafilam.dzis odebralam wyniki z morfologii i moczu zaniepokojona jeste bo pare mam podwyzszonych.Bradzo prosze o pomoc w ich interpretacji wiec: morfologia ... H LYMP#-1,6 [1,5-3,5] MXD#-0,7 [0,2-1,0] NEUT# - 7,9 [2,5-5,0] H Glukoza w surowicy 75 [65-100] MOcz: ciężar wł- 1,025 [1,015-1,025] ph 5 [7] biało-nie wykryto glukoza - w normie ketony- nie wykryto urobilinogen- w normie bilirubina -1 mg/dl leukocyty- nie wykryto erytrocyty-nie wykryto nitraty-nie wykryto kwas askrobinowy-nie wykryto troche martwia mnie te wyniki, nie wiem czy moga byc spowodowane, czytalam ze moga...
Źródło: babskieforum.fora.pl/a/a,5342.html


Temat: wysokie PLT
Witam moja 2 letnia córka we wrzesniu była oszczykiwana defluxem z powodu refluxu IV st, wczoraj odebrałam wyniki moczu ktore sa ok ale niepokoi mnie morfologia: SG-1,015 pH6,5 LEUKOCYTY-nb AZOTYNY-nb BIAŁKO-nb GLUKOZA-w normie ciala ketonowe-w normie urobilinogen-nb bilirubina-nb erytrocyty-nb natomiast wyniki krwi: WBC-9,95 RBC-5,13 HGB-13,3 HCT-38,7 MCV-75,4 MCH-25,9 MCHC-34,4 RDW-13,5 PLT-526 MPV-10,3 PDW-11,7 P-LCR-26,8 PCT-0,54% bardzo prosze powiedzcie mi czy to cos...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=7327


Temat: Prosze o interpretację
Dziewczyny napiszcie cz wynik moczu jest dobry (6 tdz. ciązy) BLD NEG LEU 75 BIL NEG ubg NORM KET NEG GLU NEG PRO 30mg pH 9 NIT NEG SG 1.000 Mam chyna białko i podniesiony poziom leukocytów cz o sie mieści w normie a jeżeli nie to co to oznacza. prosze o interpretacje. pozdrawam.
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=4706


Temat: Prosze o interpretację
krew nieobecna leukocyty 75 bilirubina nieobecna urobilinogen w normie ketony nieobecne glukoza nieobecna białko 30 mg pH 9 nitraty nieobecne ciężar właściwy 1.000 A więc leukocytów sporo za dużo,30 mg białka (nie powinno go być) i zasadowy odczyn moczu ph 9. Napisalam tylko czego być nie powinno i zinterpretowałam (spolszczyłam ) wynik moczu.Mam nadzieję,ze ktoś inny fachowo wyjaśni Ci co to może...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=4706


Temat: Proszę o interpretację wyników
Witam proszę o interpretację wyników Filipa Morfologia: leukocyty 7,6 erytrocyty 4,39 hemoglobina 12,1 hematokryt 36,1 MCV 82,2 MCH 27,6 MCHC 33,5 Płytki krwi 334 Znizocytoza erytrocytów 14,7 RDW-SD 38,3 norma 39-53,3 PDW10 MPV 9,2 P-LCR 18,8 norma 19,2 - 47 Mikroskopowy rozmaz krwi: granulocyty obojętnochłonne 24 norma 27-59 limfocyty 75 norma 29- 48 monocyty 1 norma 3 -8 OB 13 norma 3 ... badaniach:/ Mocz jest ok, bo też robiliśmy.
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=6178


Temat: przerzuty raka sutka na wątrobę
właściwy 1010 białko nb cukier i aceton nb erytrocyty nb leukocyty 1-3 wpw osad nb cukier 120 mg% Na+ 137,0 mmol/l K+ 4,2 mmol/l CI 101,4 MMOL/L bilirubina. 0,6 MG% AIAT 39 j.m. AspAT 71 j.m. Białko całk. 7,8 g% Cholesterol całk. 7,8 g% wskaźnik protrombiny 103% (n: 75-120) INR 0,95 (n: 1.0-1.3) APTT 36 sek. (n: 29-40) kreatynina 84 umol/l TSH...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1192


Temat: Wyniki badań
GLUK.84 (50 100), CHOLES.194 (120 200), TRÓJGL.154 (40 160), HDL31 (40 999) LDL131 (0 155 )BILIR.1,79 (0 1,2) ASPAT25 (0 40) MOCZ kwaśny CIĘŻAR1025 NABŁ poj, LEUKOCYTY poj. RBC5,07 (3,50 5,50) MCV83,8 (75,0 100,0 )RDW%14,0 (11,0 16,0) RDWa61,5 (30,0 150,0) HCT42,7(35,0 55,0) PLT292 (100 400) MPV8,5 (8,0 11,0 )PDW11,5 (0,1 99,9) PCT0,24 (0,01 9,99) LPCR19,3 (0,1 99,9)WBC 5,9 (3,5 10,0)HGB 14,7 (11,5...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=339


Temat: Choroba skóry
ostatnio zastanawiam się właśnie jakie parametry (w badaniu krwi) zbadać? W krwi tylko? Jak już robię badania to sprawdzam mocz: ogólna analiza moczu i badania bakteriologiczne, też i kał . Krew to badania: hematologiczne - hematokryt, erytrocyty, OB, leukocyty, hemoglobinę, leukogram biochemiczne - poziom mocznika, kreatyniny, glukozy, transaminaz w surowicy krwi, płytki krwi, trombobyty, czas protrombinowy i wskaźnik protrombinowy endokrynologiczne - T3, ... wyjazdu, na którym się bardzo pochorowała (znalazłam kleszcza) robiłam test przesiewowy pod kątem boreliozy (był frańca zarażony, wynik dodatni 1,19 gdzie normy są: ujemny<0,75, wątpliwy =0,75&<1,0, dodatni =1,0). Od tej pory...
Źródło: rrclub.pl/forum/viewtopic.php?t=469


Temat: Chore nerki u Gali
morfologia: Erytrocyty 4,2 M/mikrolitr (anemia ) Leukocyty-3,2 tys/mikroliitr Trombocyty -75 tys /mikrol Hematokryt 42% neutrofile paleczkowate-15% neutrofile segmentowe-78% eozynofile-1% limfocyty 4% monocyty 2% Biochemia-wpisze te najwazniejsze wyniki stricto zwiazane z nerkami,reszta...
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=321


Temat: CZEMU ZATRZYMUJE WODE POD SKÓRA?
MCH 30, MCHC 35,RDW 12,HDW 2,45,PLYTKI KRWI 157, MPV 10, NEUROCYTY 3.03, LIMFOCYTY 2,75 , MONOCYTY 0,48, EOZONOCYTY 0,19 ,BAZOCYTY 0.05 , LUC 0.21 ,%NEUROCYTOW 45, %LIMFOCYTOW 40, % MONOCYTOW 7.2 , % BAZOCYTOW 0.8, % LUC 3.1, CHCM 34 ,OB 2 ,znowu TSH 2.173 mlU/l , ASO 10 IU/ml, CRP 0.12 mg/l ,TSH 1.357 mlU/I MOCZ: GLUKOZA ,BILIBURINA,CIAAL KETONOWE,ERYTROCYTY,BIALKO,AZOTANY,LEUKOCYTY-negatywny , CIEZAR ... nieznacznie obnizone FSH i LH ,ESTRADIOL W NORMIE , EKG, USG JAMY BRZUSZNEJ, ECHO SERCA, RTG KLATKI, GASTROSKOPIA, SPIROPMETRIA, POSIEW NESIENIAI MOCZU WSZYSTK TO OK jestem wciaz spuchniety czy to pije...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=17494


Temat: Stan po operacji wodonercza prawa nerka Piotrek 13 m-cy
Co do dobowej zbiórki moczu to musze się poprawić. To co opisałem powyżej dotyczyło prowadzenia bilansu płynów. Natomiast dobowe zbiórki płynów również mieliśmy przeprowadzane w szpitalach. Mateusz był zacewnikowany i/lub z nefrostomią. Oddawany mocz był przez 24 godziny zlewany do specjalnego pojemnika. Po tym czasie do badania laboratoryjnego z wspomnianego pojemnika pobrana została mała próbka. Kiedyś znalazłem poniższą informację na temat tego badania. Dobowa zbiórka moczu Jest zlecana przez lekarza pierwszego kontaktu lub przez lekarza specjalistę. Służy zdiagnozowaniu przewlekłych chorób nerek lub pomaga ocenić stopień tracenia z moczem pewnych związków chemicznych w chorobach metabolicznych. Dzięki tak wnikliwemu badaniu moczu uzyskuje się obiektywne stężenie badanej substancji niezależnie od zmiennego jej wydalania w czasie całego dnia. Badanie wymaga cierpliwości. Mocz bowiem powinien być zbierany przez pacjenta od porannej porcji przez cały dzień i noc aż do rana dnia następnego. Mocz oddaje się do słoja lub innego czystego pojemnika z podziałką, by po 24 godzinach zbiórki można było, z jak największą dokładnością określić w mililitrach, a nie "na oko", ilość wydalonego moczu. Słój można przechowywać w temperaturze pokojowej w łazience. Do laboratorium natomiast dostarcza się zwykle tylko niewielką, tzn. 100-200 ml, próbkę zebranego moczu po jego dokładnym wymieszaniu, jednocześnie podając ilość zebranego moczu. Na podstawie dobowej zbiórki moczu określa się: wielkość białkomoczu dobowego Dzięki dokładnie określonemu dobowemu wydalaniu białka z moczem w ciągu doby można łatwiej rozpoznać niektóre przewlekłe zapalenia układu moczowych aż do odmiedniczkowego zapalenia nerek. Jeżeli otrzymamy wynik: z wartością poniżej 0,5 g białka/dobę, jest to znikomy białkomocz, z ... wymaga dokładnego wyjaśnienia. Może świadczyć o występowaniu zespołu nerczycowego. wielkość cukromoczu dobowego Wydalanie cukru z moczem bardziej niż innych substancji uzależnione jest od poziomu cukru w surowicy krwi i waha się w ciągu dnia, zwiększając się znacznie po posiłkach w nieprawidłowo leczonej cukrzycy. Podczas gdy zdrowa nerka może wydalać do 150 ml glukozy na dobę, to wydalanie cukru z moczem u ludzi chorych sięga niekiedy nawet kilku gramów. Określenie wielkości utraconego cukru w moczu dobowym przynosi cenne informacje na temat prawidłowego leczenia cukrzycy (dobowa zbiórka moczu na cukier), a także na temat tego, czy w przebiegu cukrzycy doszło do uszkodzenia kłębuszków nerkowych (dobowa zbiórka moczu na białko lub znacznie bardziej dokładne i czulsze badanie - dobowa zbiórka moczu na wydalanie frakcji białkowej, zwanej albuminami). liczbę krwinek białych, czyli leukocytów Najdokładniejszym miernikiem liczby leukocytów wydalanych z moczem jest oznaczenie liczby krwinek białych wydalonych na dobę lub w czasie 12 godzin i określanych mianem liczby Addisa (dawniej używano jeszcze określenia liczby leukocytów wydalonych z moczem w ciągu minuty i nazywano to badanie liczbą Hamburgera). Obecnie obliczanie liczby Addisa czy liczby Hamburgera stało się mniej popularne, a jeszcze nie tak dawno była to jedna z ważnych metod rozpoznawania zakażenia układu moczowego czy przewlekłego bakteryjnego zapalenia układu moczowego. Teraz raczej wykonuje się posiew moczu, gdyż jest dokładniejszy i wnosi więcej informacji. Do badania liczby Addisa mocz zbiera się do naczynia dokładnie przez 12 godzin (np. od 19 do 7 rano). Przed rozpoczęciem badania należy opróżnić pęcherz do ubikacji, a następnie przy zachowaniu normalnej ilości wypijanych płynów oddawać każdorazowo mocz do słoja aż do godziny 7 rano. Do laboratorium natomiast należy dostarczyć całą ilość zebranego moczu, a gdy mamy możliwość dokładnego zmierzenia całej objętości, oddając mocz do słoja z podziałką, wystarczy przynieść jedynie około 100-mililitrową próbkę moczu. Za normę liczby Addisa dla krwinek białych przyjmuje się 650 tys. do 3 mln leukocytów wydalanych w ciągu doby. liczbę wałeczków wydalanych z moczem w ciągu doby To badanie jest rzadko zlecane. Oznaczenie liczby wałeczków jest bardzo specjalistycznym badaniem. Prawidłowo powinno się stwierdzać od 2 tys. do 5 tys. wałeczków szklistych na dobę. Jego podwyższony poziom służy do różnicowania chorób nerek. liczbę minerałów wydalanych na dobę przez nerki Najczęściej wykonuje się dobową zbiórkę moczu na wapń, fosfor, sód, potas. Na przykład wydalanie dobowe wapnia z moczem może posłużyć urologowi w leczeniu kamicy nerkowej, a także wykryje skłonność do samoistnego tracenia wapnia z moczem lub skontroluje jego przyswajanie w czasie leczenia preparatami ... służy np. oznaczeniu kortyzolu przy podejrzeniu zaburzeń wydzielania hormonów w nadczynności lub niedoczynności kory nadnerczy czy patologii przysadki mózgowej wydzielającej hormony stymulujące z kolei wydzielanie kortyzolu. Dobowa ilość moczu (inaczej diureza dobowa) u zdrowego człowieka waha się od 600 ml do 2000 ml, co stanowi ok. 75% płynów wypitych w ciągu całego dnia. W warunkach prawidłowych nerki wydzielają w nocy ok. 1/2 do 1/4 ilości dobowego moczu. Jeżeli objętość moczu jest mniejsza niż 400 ml na dobę, mówimy o wystąpieniu skąpomoczu, który najczęściej jest objawem chorób nerek i świadczy pośrednio o stanie nawodnienia organizmu. W różnych sytuacjach ilość wydalanego moczu może się zmniejszać, i nie świadczy to o procesie chorobowym. Dzieje się tak np. w gorące dni, gdy część płynów tracimy z potem, czy po zmniejszeniu ilości wypijanych płynów. Wynik badania dobowej zbiórki moczu powinien zawierać zapisaną ilość moczu z doby, a także stężenie określonej substancji w 100 ml lub przeliczonych na dobę. W każdym...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=6449


Temat: Badania laboratoryjne
ujemna do słabo dodatn. reakcja na bilirubinę: ujemna osad: nabłonki płaskie erytrocyty: do 4 w jednym polu widzenia leukocyty: do 3 w jednym polu widzenia klirens kreatyniny: -kobiety: 95-160 ml/min -mężczyźni:...
Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=20816


Temat: Rozsiew nowotworowy
ph 6,0 leukocyty ślad azotyny neg białko ślad cukier neg ciała keton neg bilirubina nieliczne erytrocyty neg barwa ciemnożółta przejrzystość mętny ZABIEGI I BADANIA BADANIE GINEKOLOGICZNE 31 marca Stwierdzam znaczne obniżenie...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1197


Temat: Po 4 latach przerzut z sutka na wątrobę
... leukocytów/µl liczba płytek/µldawka >5000>150 000100% >4000 >100 00075% >3000 >75 00050% >2000 >50 00025% Jeżeli liczba leukocytów zmniejszy się
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1057









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed